Danimarkalı mimarlık stüdyosu BIG, kentsel yapılanma tasarımında devrim niteliğinde bir işe imza attı. Çin’de bir kampüs olarak geliştirilen tasarım, Terminus YZ Şehir İşletim Sistemi (TACOS) adını taşıyor. Bu kampüs yapay zeka tarafından yönetiliyor.
Dezeen’de yer alan ve bu yazıda büyük ölçüde tercüme ettiğimiz habere göre, BIG tarafından Çin’de bir bölgede yapay zeka işletim sistemi yönetiminde bir kampüs yapılanması geliştirildi. Çin’in Yüksek Teknoloji Sanayi Bölgesi Chungqing’de yer alan ve TACOS adı verilen bu yapılanmada itfaiyeden polis teşkilatına ve hatta ev içi hizmetlere kadar her şey YZ kontrolünde olacak. Bu sistem içerisinde Terminus Grubu’na ait Bulut Vadisi adı verilen kampüs tarzı merkez ofisi bulunacak. Bu girişimin amacının sürdürülebilir bir şehir hayatı tasarımına katkı sağlamak olduğu ifade edildi.

BIG’in Bulut Vadisi tasarımında çevre ile ilgili ilkeler öne çıkıyor. Esnek yapılara sahip tasarımda, yeşil çatılar açılır kapanır özellikte ve hava koşulları elverişli olduğunda açık bahçe özelliği kullanıcılara sunuluyor. Böylece, bu alanlarda sergiler gibi sosyal etkinlikler veya spor müsabakaları düzenlenebiliyor. Hava karardığında ise, bu alan BIG’in tanımıyla Çin’deki en büyük dijital gösterime dönüşüyor.
Yapay zeka şehrinde robotlarla uyum içinde yaşayan insanların otomatik ayarlanan güneş panellerinin yanı sıra hayatlarını kolaylaştıran dijital asistanlara da sahip olması öngörülüyor. Binaların elektrik sistemleri, Terminus Grubu’nun yazılımı tarafından denetleniyor. Sabah olunca, güneşin ilk ışıklarıyla birlikte yatak odalarının camlarının şeffaflık ayarları, gün ışığını içeri alacak şekilde değişerek uyuyanları uyandırıyor. Oda aydınlandığında, Titan isimli sanal asistan, kullanıcının kahvaltıda ne yiyeceğine ve hava durumuna göre ne giyeceğine karar veriyor. Ardından da Terminus Grubu’nun akıllı aktarım çözümünü kullanarak günlük programı bildiriyor. Kahvaltıdan sonra, kullanıcı tam otomatik akıllı aracına biniyor ve şehir içi ulaşımı esnasında küresel piyasa haberlerine göz gezdirebiliyor. Önüne çıkan haberleri algoritmanın seçtiğini belirtmeye gerek yok sanırım.

TACOS, nesnelerin interneti özelliğine sahip cihazlarda kaydedilen verileri topluyor ve dağıtıyor. Bu veriler, şehir hayatının planlanması için kritik bir önem taşıyor. Ayrıca, daha fazla veri toplanıp incelendikçe YZ sürümü sürekli olarak yükseltiliyor. Tasarımın sürdürülebilirlik planları arasında trafik yoğunluğunu önlemek amacıyla elektronik bisikletler ve sürücüsüz araçların kullanıma sunulması yer alıyor.
Gelecekte bizleri BIG tarafından tasarlanana benzer böyle bir şehir hayatı bekliyor olabilir mi?
Konuyla ilgili daha fazla fikir edinmek isterseniz, Dezeen’in yanı sıra Designboom’da da yer verilen bu haber kapsamında paylaşılan videoyu buradan izleyebilirsiniz.