Ağaçlar toprak altındaki yaygın kökleri ve bunların çevresi ve içerisinde yaşayan mantarların yardımıyla birbirleriyle haberleşiyor, besin alışverişinde bulunuyor ve hatta birbirleriyle savaşıyor. Yaşamamız ve nefes almamız için vazgeçilmez olan ve yalnız yaşıyor gibi görünen ağaçların birbirleriyle tıpkı kullandığımız internet gibi mantar ağı üzerinden kuvvetli bir iletişime sahip olması gerçekten ilham verici.
Treehugger’da paylaşılan yazıya göre, toprak üstünde izole ve sessiz duran ağaçlar, toprağın altında bambaşka bir hikayenin birer parçası. Çünkü kökleri ve köklerine yerleşik mantarların oluşturduğu büyük bir ağ üzerinden iletişim kuruyor, alışveriş yapıyor, gençleri besliyor ve hatta rakiplerini ortadan kaldırıyorlar. Hem de kullandığımız internete çok benzeyen gelişmiş bir ağ sistemiyle…

İnsanoğlu kendini tüm canlılardan üstün görmeye devam ederken her geçen gün diğer canlıların sahip olduğu gelişmiş iletişim ve haberleşme sistemleri konusunda daha fazla bilgi sahibi oluyoruz. Bugüne dek arılar, karıncalar ve balinaların heyecan verici haberleşme sistemleri hakkında birçok makale okumuş ve belgesel izlemiş olabilirsiniz. Fakat ormanlarda, parklarda ve koruluk alanlarda huzur içinde sessiz sedasız duran ağaçların toprağın altında bambaşka bir dünyaları olduğunu biliyor muydunuz?
Bu durum, BBC tarafından yayınlanan güzel bir videoda az ve öz olarak açıklanmış. Videoda açıklayıcı bir şekilde belirtildiği gibi, ağaçların iletişiminde mantarlar son derece işlevsel bir ağ oluşturuyor. Ağaç köklerinin etrafına ve içine yerleşen mantarlar, ağaçlara değerli besinleri sağlayıp karşılığında olardan şeker alıyorlar. Ancak bilim insanlarına göre, aralarındaki bağlantı bundan ibaret değil. Mantar ağı üzerinden birbirine bağlanan ağaçlar birbirleriyle kaynakları paylaşıyorlar. Hatta bu gelişmiş paylaşım sistemine ağaçlar arası ağ deniyor. Bu bağlantı üzerinden olgun olanların gençlere besin takviyesi yaparak büyümelerine yardımcı oldukları düşünülüyor. Bu destek, hayatta kalmalarına yardımcı oluyor. Hastalanan ve ölmek üzere olan ağaçların ise kaynaklarını bu ağa yükleyerek sağlıklı ağaçlara son bir destek sağlaması mümkün oluyor. Bitkiler bu mantar ağı sayesinde birbirleriyle mesajlaşabiliyor ve bir tehlike durumunda diğerlerine haber verebiliyor. Örneğin, saldırı altında kaldıklarında kökleri yoluyla diğer bitkilere mesaj göndererek onların savunma olanaklarını güçlendirmelerini sağlıyorlar.

Ancak, bu olanak her zaman olumlu amaçlar için kullanılmayabiliyor. Tıpkı bizim kullandığımız internet gibi. Örneğin, bazı orkideler bu leziz besin alışverişi sistemine kaçak giriş yaparak ağaçlar arasında paylaşılan besinleri haksız bir biçimde ele geçiriyorlar. Kara ceviz gibi bazı türler ise, bu ağ üzerinden çevredeki rakiplerine zararlı kimyasallar göndererek onların çürümesine neden oluyor. Ağaçlar arasındaki bu ilginç haberleşme ve takas sistemi bilim insanlarında merak uyandırıyor.
Bundan sonra huzur içinde parklarda, ağaçlar arasında dolaşırken ayağınızın altındaki toprağın böyle büyük ve karmaşık bir iletişimi örttüğünü bileceksiniz. Belki ağaçlara çok farklı bir gözle bakacaksınız. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için BBC tarafından paylaşılan videoyu buradan izleyebilirsiniz.