Kolombiya, kozmetik amaçlı olarak hayvanlar üzerinde deney yapılmasını yasakladı. Bu düzenlemeyi esas alan kanun, 2024’te yürürlüğe girecek.
Livekindly’den Jemima Webber’in haberine göre, Kolombiya’da bu hususta ilk olarak 2018 yılında Milletvekili Juan Carlos Losada bir kanun teklifi sunmuştu. Benimsenen düzenlemeyle bu ülke, Güney Amerika’da kozmetik ürünleri için hayvanlar üzerinde deneylerin yapılmasını yasaklayan ilk ülke olacak. Kanun hem imal edilen hem de ithal edilen ürünleri kapsayacak. Kozmetik ürünleri ve muhtevaları için bu tür deneylerin yapılmasına 2024 itibariyle hiçbir şekilde izin verilmeyecek.
Hayvanların kozmetik sektörünün ihtiyaçları nedeniyle acı çekmesini durdurmayı amaçlayan kanunun çıkmasıyla Kolombiya diğer ülkelere de örnek olabilir. Ayrıca, bu yeni düzenleme sayesinde ülkenin kozmetik ürünlerine Avrupa pazarının kapıları da açılabilir. Zira, Avrupa’da kozmetik sektöründe bu tür testlerin yapılıyor olması ürünlerin reddedilmesiyle sonuçlanıyor.

Kolombiya bu konuda bilinçlenen tek ülke değil. Dünya genelinde de artık hayvan deneyleri konusunda çok daha geniş bir kitlesel hareket var. Bilimsel açıdan bakıldığında, farklı türlerden elde edilen bulguların insanlar için ne derece geçerli olduğu başlı başına bir tartışma konusu. Yeterince aydınlatıcı olmayan veriler için masum canlıların uzun yıllardır boş yere eziyet gördüğü düşünülüyor. Maliyeti de oldukça yüksek olan bu deneylerin gerçekte ne kadar gerekli olduğu belirsizliğini koruyor. Bütün bunlara rağmen, bu canavarlığın devam etmesi tüm dünyada tepki ve boykotu da beraberinde getiriyor.
Sosyal medyanın gücüyle birlikte hızlı bir şekilde bilinçlenen tüketici kitlesi satın almadan önce, rafa ulaşana kadar söz konusu ürünün herhangi bir aşamasında hayvanlara eziyet edilip edilmediğini bilmek istiyor. İngiltere’nin güzellik ve kozmetik markası Body Shop, kozmetik ürünlerinde hayvan deneyleri yapılmasından tamamen vazgeçilmesi amacıyla düzenlediği imza kampanyası için sekiz milyon imza toplamıştı.
Kozmetik sektöründen başka, ilaç sanayinde de bu deneylerin ne ölçüde anlamlı olduğu büyük bir soru işareti. Livekindly’in haberine göre, PETA hayvan deneyleri sonucunda zararı olmadığı düşünülen ilaçların tam tamına %90’ının insanlarda uygulandığında istenmeyen etkiler ortaya çıkardığını ileri sürdü. Kozmetik sektöründeki bu büyük değişim ilaç sektörüne de yansır mı, bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

Uzun yıllardır çok fazla masum canın insanlar için anlamlı olup olmadığı belirsiz sonuçlar için kozmetik sahasında testler nedeniyle acı çektiğini düşünmek korkunç. Fakat, bu konuda bilinçlenen tüketicinin satın alma tercihlerini buna göre yapması, fakındalığı yükselen kitlelerin de büyük bir kamuoyu yaratarak ilgili sektörler üzerinde baskı oluşturması son derece umut verici. Siz de raftan ürün seçerken bu kriteri dikkate alarak, hayvan deneyleri uygulanmasını hiçbir şekilde benimsemeyen markalara destek verebilirsiniz. Tek yapmanız gereken ürün ambalajında yukarıdaki işareti aramak. Bilinçli tüketim fark yaratır.