Hindistan’da Geri Dönüşümlü Malzemeden Şık Butik Tasarımı

Hindistan’da Gujarat’ta bulunan bir butik, Manoj Patel Design Studio tarafından tamamen geri dönüşümlü malzemeler kullanılarak tasarlandı. İki odanın bileşiminden oluşan ve 350 metrekarelik alanı kapsayan butik, 2020 yılında tamamlandı. Kullanılmış geleneksel ve atık malzemelerle tasarlanan ve hazır kadın giyim ürünleri sergilenen butikte konuklara çağdaş bir tüketici deneyimi sunuluyor.

© Manoj Patel Design Studio

İnsanlığın çevreye ve doğaya karşı sorumluluğunun önemi her geçen gün daha kritik bir hal alıyor. Bununla birlikte, sosyal medyanın da etkisiyle bu yönde bir bilinç hızlı bir şekilde gelişiyor ve kitleler arasında yaygınlaşıyor. Dolayısıyla, farklı ülkelerde farklı tasarımcılar, kaynakların tasarruflu kullanımı ve sürdürülebilirliğini gözeten farklı projeler geliştirerek kitlelere bilinçli tüketiciliğin olanaklarını sunuyorlar.

Hindistan’daki bu butik için tasarlanan projenin sürdürülebilirlik özelliği, projenin maliyetini önemli ölçüde düşürmekle kalmayıp aynı zamanda çevrenin korunmasına da katkı sağlıyor. Tercih edilen malzemeler arasında yeniden kullanılan çatı kiremitleri, pencere panjurları, geri dönüşümlü bira şişeleri ve atık metal halkalar gibi unsurlar bulunuyor. Koltuk döşemelerinde ise butiğin sahibi olan moda tasarımcısına ait artık kumaşlar kendine yeni bir kullanım alanı buluyor. Dayanıklı olmaları ve de estetik özellikleri nedeniyle bu kumaşlar tercih ediliyor. Eski mobilya ayakları, butiğin kapı kollarında yeniden hayat buluyor. İki ayrı odadan bozma stüdyoda kullanılan grafikler ve materyallerden oluşturulan çerçeveler ve stratejik şekilde yerleştirilen aynalar da konuklara farklı açılardan farklı görünümler sunmayı hedefliyor.

© Manoj Patel Design Studio

Konuklar içeri girdiklerinde ilk fark ettikleri, tavanda tezat renklerdeki mural ile iç dekorasyondaki canlı yeşil tonları oluyor. Karşılarına çıkan koridor, kumaş desenini andıran bir şekilde yerleştirilen mozaiklerle ritmik bir şekilde hareketlendiriliyor. Burada iki adet koyu renk kullanımıyla içeriye canlılık getiriliyor. Duvarda kullanılan toprak renkli kiremitler, ortama nostaljik bir hava katıyor. Şık tasarımda göz dolduran art deco unsurlar dekoru zenginleştiriyor. Alanda bölünme olmaksızın yüzeylerde yumuşak geçiş ve materyallerin ustalıklı kullanımıyla süreklilik sağlanıyor. Tavanda parlayan spot ışıklar ise dramatik etkiyi güçlendiriyor.

© Manoj Patel Design Studio

Tasarımın mimarı Manoj Patel tarafından 2015 yılında kurulan tasarım stüdyosu, yola çıktığı ilk günden bu yana çevrenin korunmasını ve sürdürülebilirliği hedefliyor. Çevrede bulunan kullanılmış geleneksel ve atık malzemelerin yeninin yaratılmasında kullanımından ilham alan stüdyo, bu şekilde tasarımda ölümsüzlüğü ve yeniden doğuşu vurguluyor. Malzemelerin bu amaçla işlenmesi sırasında yerel zanaat ustalarıyla çalışan stüdyo, geleneksel malzemeleri yaşatmanın yanı sıra yerel istihdama da destek olmayı arzu ediyor.

One Comment Kendi yorumunu ekle

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s